SPORT & MUSIKK

DA GJØVIK VAR EN HOPP-BY (foredrag på Musikkens Hus, Gjøvik) (trykk på den blå teksten for å lese og se bilder)
 

FRA BRIO TIL VAZELINA(Artikkel) - (Trykk på teksten)

 

Anmeldelse SVEN-INGVARS EP 1961: pony time

Sven-Ingvars story del 2 60-65. Første skivan hadde solgt så bra at Sven-Ingvars fikk selvsagt lage en EP til! Nå er vi inne i året 1961 samme år som gagarin gjør sin romsveng. Sven -Ingvars er populære men først og fremst i Værmland. Affichen på denne ep skulle være pony time- en ny dans? Alle her har engelsk tekst- pony time finnes med svensk? Sven-Erik fortsatte med sin svengelska. Dansen slo vel ikke så godt an. De tre andre var aktuelle poplåter på denne tiden: calender girl_ somebody to love - og corinna corinna. Igjen full klaff i Værmland men lænets rockekonge forble ukjent ellers. Gir terningkast 5 for denne og- elsker corinna corinna! -

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse SVEN-INGVARS skiva 1: Guitar Boggie m. fl.

Anmeldelse skiva 1: Guitar Boggie m. fl. Sven-Ingvars del 2 1960- 65: Gruppen slet hardt for å få spille inn skiva. Noen ville ha sangeren andre ville ha bandet! 🙂 Sangeren må ta talleksjoner sa noen- annet bolag sa får dere tilbud fra andre så hør av er! 🙁 Da var det gøthe Wilhelmsson ( fra åmål) i Phillips som sa ja hvis pojkarne lovte å selge minst 3000. Skivan ble gitt ut og de slapp å kjøpe noen de! Ingvar sier at han ikke fikk med beste innspilling av guitar-boogie. I Billy boy ble de ikke enige om tempoet. Hør ellers intervju med Ingvar om skivan som Ulf R Axelsson har lagt ut! Personlig synes jeg dette låter spenstig den dag i dag- spesielt Lets think about living : terningkast 5

 

 

 

 

 

 

 

SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1960-65) :

Sven -Ingvars story 1960-1965: De to første skivorna hadde blitt utsolgt. Gruppen hadde gjort tv - debut i Lønndshls Tonårsdags! Gøthe Wilhelmsson skjønte det var noe spesielt - men hva? Instrumentalt ikke merkverdige- sangeren ok. Fin ljus røst- som en klarinett! 🌹 Kunne han gjøre noe på svensk? Tenkte Gøthe. Han fant fram en gammel shottis som handlet om Karlstad! " Gør nåt av det her,sa Gøthe. En shottis til en rockekonge, hva gjør man da? tenkte Sven-Erik. Vi halverer takten og plutselig hadde Ingvar og kompisen en mix i skallen. Vi tyckte de svængde lite, sa Sven-Erik. " Dæ ær lørdag i dag och dæ gør mej jætteglad....... Te dans me Karlstadtøsera kom med i radioens frukostklubb. Sven- Ingvars slo knock out og ble etterspurte over hele Sverige. Værmlandspojkarna toppet snart Radio Nords svenske liste før Sånt ær livet. EP en har ellers to låter på engelsk eller svengelska: en norsk trad og en svensk men begge oversatt - 4. låt var en fin instrumental,! MEN ingen tvil: det var KARLSTADTØSERA som gjorde Sven - Ingvars riksbekanta. Terningkast: 7
 

SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1956-60) (fortsettelse) :

Sven-Ingvars fra 1956 - 1960 del 1:: 1..innspilling og Rockn kommer till byn! Fra folkets hus i Slottsbron i 1958. Med rockn roll måtte bandet utøke med bassisten Rune Bergman. Fra jubileumsrevyen til Slottsbrons IF s skal det finnes låter på trådband! Diana, Buena Sera,' Lets have a party er gjengitt flere steder. Men i artikkel fra Værmlands museum 1994 står det at også disse skal finnes: melodi dAmor, Sail along silvery moon, The ONLY man on The Island og Jailhouse rock. Av disse har jeg bare hørt en bit av sistnevnte fra en CD på 90- tallet. I alle fall sier man at Sven-Ingvars anno 1958 bygde sitt låtvalg på: Standard- låter och rock! " Nær slutligen de siste tonerna av Jailhouse Rock klingat ut, har rock and rollmusiken fått en levande gestalt i Slottsbron och av publikasjonene att døma, ær det framforalt den yngre publiken som upskattar musikken mest. Det ær vid detta tilfelle som Rockn Kom till byn!

(Bildetekst):
Sven - Erik og Ingvar treffer hverandre for første gang! Et vennskap som skulle vare livet ut. Ingvar var på besøk 21. Mars 2017- « vi var som brøder» !
SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1956-60):

Sven- Ingvars historie del 56-60:
Her møttes Sven Sværd, Ingvar og Sven- Erik vinteren 1956. Først forsøkte Ingvar og Sven-Erik å spille noen standardlåter ned klarinett og dragspel og siden kom Sven med å la på trommer. Det ble iherdig øving den vinteren og 30. April var de klar for første spilling mot betaling i segmon- Valborgsmæssafton for 64 år siden. ( Bildet er fra 57 og den yngste herremannen er for meg ukjent). Roger Magnusson fra Slottsbron sier:Detta är troligen en av de tidigaste bilderna på det som skulle bli Sven-Ingvars Orkester.
Från vänster: Ingvar Karlsson, Sune Svärd (ej medlem), Sven-Erik Magnusson, Sven Svärd.
Bilden tagen av Roger Norén, Södertälje.


SIGBJØRNS BETRAKTNINGER RUNDT SVEN-INGVARS SINE RØTTER:

Sven-Ingvars 1956-1960 - RØTTER: Sven-Ingvars musikalske røtter finns i Slottsbron, Segmon og Grums. Det ble etablert flere blåseorkester her for å underholde ansatte ved industrien. De første korpsene var messing- orkester og der er gjennom dette Grums danseorkester blir dannet. (årstall?) Da Folkets hus og Folkparkene bygges blir fornøyelseslivet og selskapsdansen en del av kulturmønstret i Grums. Mest kjente var Grums danseorkester og Torbjørns orkester ( ni medlemmer 🙋). En ung pojke som hørte på ved scenekanten var Sven-Ingvars første skiv- produsent Gøthe Wilhelmsson! I Torbjørns orkester spilte en tid Tore Sværd fra Slottsbron, som senere danner Tore Sværds Trio! I denne gammeldans- trioen vikarierer Tores sønn Sven på trommer og en ung dragspelare fra Liljedahl.'

(Bildetekst):
Sven - Erik blir værmlands rockekonge 1958 i Folkets park i Hagfors. Sven- Ingvars spiller inn sine første opptak på trådbandsspelare!

SIGBJØRNS VURDERING AV SVEN-INGVARS SIN AVSKJEDKONSERT I SEGMON:

Akkurat slik føltes det for meg og når jeg overrakte gaven fra det norske folk: Alla” visste det. Han skulle inte skriva fler låtar. Inte spela in något nytt album. Inte ge sig ut på ännu en turné. Aldrig mer kliva upp på en scen. Trots att en enormt stor publik fanns där, en publik som absolut inte hade fått nog och som sedan länge älskade honom reservationslöst. Lite som ett äktenskap var det: i vått och torrt och tills döden skiljer oss åt.
Nu har det hänt.
Det som kallades avskedsturnén blev ännu en succé, den allra sista. På scenen i folkparken i Segmon, platsen där allting en gång började i april för 61 år sedan, märktes inte att stjärnan var sjuk. Men Sven-Erik Magnusson hade sedan länge en cancer som inte lät sig besegras. På bänken bredvid scenen satt hustrun Eva och dottern Johanna. Barnbarnen fanns också på plats. Sonen Oscar stod som alltid de senaste tio åren nära sin pappa, spelade gitarr och sjöng duett med honom. En förnyad version av ”Två mörka ögon” (över 70 veckor på Svensktoppen på tidigt 1990-tal) lät fantastiskt med far och son.
Spelglädjen gick nästan att ta på, rösten var bättre än någonsin, hitlåtarna kom i en lång rad och i de allra flesta sjöng vi i publiken med. ”Anita”, Magnussons egen tonsättning av Gustaf Frödings känslofyllda dikt, fick han ändå sjunga ensam. Den hade tidigare under året röstats fram till gruppens bästa av P4:s radiolyssnare.

 

TO ÅR SIDEN SVEN-ERIK MAGNUSSON SIN BORTGANG:

To år siden min favorittvokalist og artist- Sven - Erik Magnusson gikk bort! Slik skrev jeg den gang! Nå har sønnen Oscar Magnusson tatt over i Sven-Ingvars med stor suksess. I morgen skal jeg snakke om og spille hits fra Sven Ingvars for pasienter på Solås opptreningssenter!
Slik skrev jeg for to år siden: -Mine tanker går til en stor musikant og menneske som har forlatt oss. Sven - Erik Magnusson og Sven ingvars var mestselgende artist i Norge i 67 - før Beatles og Rolling Stones ! Alle kan synge med på 60 talls hitsen! Jeg har kjent Sven- Erik siden første intervju med ham for NRK i 1981 på sandgrund - til jeg overrakte hilsning fra det norske folk 13. August 2016!
Kunne berette en god del fine historier om Sven- Erik fra Norge . Her er mine minneord : Det er med stor sorg at jeg i dag på morgenen mottok beskjeden om at Sven Erik Magnusson har gått bort. Sven -Erik var født i Slottsbron den 13.oktober 1942 og ville i år ha fylt 75 år. Han var en lovende bandyspiller men også svært dyktig på klarinett allerede som liten gutt!

Med Sven Ingvars, som han var med på å starte i 1956, solgte han ca. 6 millioner utgivelser og mottok 18 gullplater -27 sølvplater og var mestselgende artist i Norge i 1967. Det har blitt gitt ut en bok, satt opp en museumsutstilling ad. Sven Ingvars. De har deltatt i to filmer og har hatt over 50 låter på Svensktoppen.

Ble innlemmet i Hall of Fame i fjor! Karrieren kan deles i 5 perioder: 60-tallet hitsperioden. 70-80- Tallet: Vise-nostalgiperioden. 90-tallet: Rocke-perioden. 2000-tallet: Showperioden med over 100 forestillinger i Oslo, Gøteborg og Stockholm.
Siste årene har Sven- Erik og gruppen trukket fulle hus med showopplegg og 60 årsfeiring. Hyggelig var det at vi fikk overrakt Sven Erik gaven fra det norske folk under 60-årsjubileet i Segmon 13 august i fjor. (Gaven initiert av Bjørn Hansen og artistfestivalen).
Sven Erik Magnusson var alltid en svært hyggelig mann å omgås. Jeg er rik på minner som beundrer av hans unike stemme og musikalitet.

Mine tanker går til hans nærmeste familie med hustru og to barn pluss alle som har vært innom Sven Ingvars og ikke minste Ingvar Karlsson som var med på å starte gruppen og var hans beste venn. Takk for alle fine stunder Sven Erik!!!

"TOTENPOPEN OG ANDRE TOPPER" PÅ RADIO TOTEN:

Jeg er for tiden på lufta på Radio Toten med en serie programmer om "Totenpopen og andre topper". Disse programmene kan du høre via Radio Toten sin nettside via følgende linker:

Program 1
Program 2
Program 3

INTERVJU MED LARS LILLO STENBERG

26 mai gjorde jeg et spennende opptak med Lars Lillo Stenberg og guttene i de Lillos -Kaffka Gjøvik. Lars fortalte om en lang karriere og greiet ut om både fortid og framtid. Han synes nok selv at utgivelsen av Neste sommer og konserten i Operaen var to "høydare!. Deler av samtalen blir sendt I "Fra Svensktopp til Rock'n roll" i august!" Intervjuet var og en høydare for meg. Lars Lillo og de Lillos har jeg alltid likt å høre på! Han ga forresten et svært sympatisk inntrykk- uten stjernenykker!

 

 


TAKK FOR DET DU HAR BETYDD FOR TOTEN-POP'EN, ARILD!

En ære å få representere Toten-popen i dag under en verdig avslutning for Arild Engh! Arild var en av ledestjernene ved sin spilling i østbys sekstett - Black and white med bl.a. Inger lise - over til totens tøffeste gruppe noensinne : wentzel med pladebut. Startet Torry Enghs med vennen Trond Eliassen og Ivar g på vokal! Fornyet dansebandsverden før det ble nye orkestre i Oslo før Ole Ivars veteranene trengte en stødig en på trommer! Senere Ole Ivars i 35 år. Norges beste på trommer i sin genre. Sønnen , Christian Hedløv Engh, holdt en gripende tale i kirken. Beundringsverdig gjort!💐 pensjonert prest Lasse Gran forettet på sin menneskelige måte! Terje Johansen ledet minnestunden rutinert. William og undertegnede trakk korte og lange linjer i Arilds liv! Ole Ivars avrundet i kjær og kjent stil med to William låter! Takk for alt til hederskaren og spellemannen Arild ! 🌹ærbødigst Sigbjørn


 

 

 

 

Minneprogram om Sven-Erik Magnusson i For Swingende og Fra Svensktopp til Rock'n Roll

Nå er sendetidene for det tidligere omtalte minneprogrammet for Sven-Erik Magnusson klare. Her ser du når programmet sendes på de ulike radiostasjonene:

Radio Toten: 8, 9, 11. og 14.mai kl.13
Radio Øst: 2.mai kl.20 og 6.mai kl.17
NB Radio Arendal: 2. og 5.mai kl.13.
Radio Hurum: 5.mai kl.20, 6.mai kl.19, 7.mai kl.15, 12.mai kl.19, 13.mai kl.18 og 14.mai kl.14.
Radio Modum: 6.mai kl.18, 8.mai kl.14, 10.mai kl.19, 12.mai kl.20, 14.mai kl.17.
Radio Laagendalen: 12.mai kl.20, 13.mai kl.22, 14.mai kl.17
Radio Krokom: Enten 3. eller 10.mai kl.16 og enten 7. eller 14.mai kl.12
(Radio Hallingdal sender også programmet men der har vi ikke kjennskap til sendetidene).


Minnehefte om Sven-Ingvars og Sven-Erik Magnusson til salgs

I anledning Sven-Erik Magnusson sin bortgang så har undertegnede forfattet et eget minnehefte på 28 sider om Sven-Erik og Sven-Ingvars med masse bilder og med mine egne betraktninger og opplevelser fra Sven-Erik sitt liv og karriere. Dette heftet ble blant annet overrakt Sven-Erik sin nærmeste familie under begravelsen i Karlstad nylig, og heftet er også å få kjøpt for allmennheten for kr. 125,- inkludert frakt. For bestilling kan du sende en e-post til sihemsta@online.no eller ta kontakt på tlf. 90154175. Husk å vedlegge ditt fulle navn og adresse om du sender mail. Heftet er trykket og produsert hos Land Trykkeri.

Sven-Erik Magnusson døde 22.mars - minneprogram kommer på flere radiostasjoner i begynnelsen av mai:

Sven Erik Magnusson gikk bort natten til onsdag i forrige uke. I boken som jeg gir ut til høsten om Gjøvik og Totenpopens historie forteller jeg en del om Sven Ingvars og Sven Erik. Det var "Ett Litet Rött Paket" som vekket min interesse for pop-musikk og opptredenene på Gjøvik Gård 17. mai 1967 og på Folkets hus Raufoss en februardag i 1968 er noen av "høydarene" i mitt musikkliv likt konsertene jeg har vært på med f.eks.: Everly Brothers, Simon and Garfunkel, Willie Nelson og Elton John. Etter hvert som jeg jobbet for NRK fikk jeg et mer profesjonelt - om enn varmt - forhold til Sven Erik. Første programmet til Stein Erik Hagen og meg var nettopp med Sven Ingvars. Senere var han en del på Gjøvik og i området i. f. m. opptredener i Totenshlager regi. Det var rett før han spilte inn Sven Ingvars beste i lydstudioet til Arild Berg med Morten Nyhus bak spakene. Bjørn Hansen, jeg m.fl. lagde en 70-årsfeiring på Toten Hotell 13. oktober 2012 med fullsatt sal. 13.august (obs) i fjor fikk jeg overlevere gaven fra det norske folk til Sven Erik for 60 år med Sven Ingvars.(Initiert av Artistfestivalen ved Toten Bjørn). Har mange minner om denne flotte personligheten med den varme stemmen. Mye av dette sparer jeg til minneprogrammet om denne folkekjære artisten som Thomas Neraasen har invitert meg til i programmene For Swingende og Fra Svensktopp til Rock'n Roll . (Tidspunkter kommer vi tilbake til).

 

FOREDRAG:

Jeg holder 4 typer foredrag: Smil, sport og rock - oppvekst på Gjøvik/Toten på 50/60 -tallet - Gjøvik/Toten-idretten gjennom 150 år - Toten-popens historie fra 1960 til i dag - Sven Ingvars i mitt hjerte. (Arbeider med et femte: Gjøvik og Totens bedriftshistorie.)
 Pris avtales - er ikke dyr.